1ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΚΑΙ ΕΥΦΗΜΟΣ ΜΝΕΙΑ
ΓΙΑ ΤΟ 38ο ΓΕΛ ΑΘΗΝΩΝ
ΣΕ ? ΡΟΛΟ ΔΙΠΛΩΜΑΤΗ!!!

«Η 1η Πανελλήνια Μαθητική Προσομοίωση των Επιτροπών του ΟΗΕ για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου με τίτλο «Μαθητές σε ρόλο διπλωμάτη» η οποία διεξήχθη από 16 ως 18 Δεκεμβρίου 2016 στη Θεσσαλονίκη, είναι ένα εγχείρημα που υλοποιείται από την Κοιν.Σ.Επ. ΡΟΗ, μια Κοινωνική Συνεταιριστική Επιχείρηση, αστικού χαρακτήρα, με σκοπό αποκλειστικά κοινωνικό και φιλανθρωπικό.

Η Πανελλήνια μαθητική προσομοίωση των Επιτροπών του ΟΗΕ για τα δικαιώματα του ανθρώπου «Μαθητές σε ρόλο διπλωμάτη» απευθύνθηκε για πρώτη φορά σε όλα τα δημόσια και ιδιωτικά σχολεία της χώρας με γλώσσα εργασίας την ελληνική. Στόχος του εγχειρήματος είναι η ευαισθητοποίηση των μαθητών σε θέματα που αφορούν την προστασία και προάσπιση των δικαιωμάτων του ανθρώπου καθώς και η γνωριμία και εξοικείωση τους με ζητήματα εφαρμογής των σχετικών διεθνών Συμβάσεων του ΟΗΕ. Η προσομοίωση επικεντρώθηκε στη διαδικασία ενώπιον των διαφόρων Επιτροπών, που δημιουργήθηκαν και λειτουργούν στο πλαίσιο των διεθνών πράξεων προστασίας των δικαιωμάτων του ανθρώπου. Πρέπει μάλιστα να αναφερθεί ότι, οι διεθνείς αυτές συμβάσεις έχουν κυρωθεί με τυπικούς νόμους από το Ελληνικό Κοινοβούλιο, αποτελούν αναπόσπαστο μέρος του εσωτερικού ελληνικού δικαίου και υπερισχύουν από κάθε άλλη αντίθετη διάταξη νόμου, σύμφωνα με το άρθρο 28 (παράγραφος 1) του Συντάγματος.

Πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής είναι η κα Παρούλα Νάσκου-Περράκη, Καθηγήτρια Διεθνούς Δικαίου, ad hοc δικαστής στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για τα ανθρώπινα δικαιώματα και δημιουργός του ThessIsMUN, του μοναδικού φοιτητικού Μοντέλου Προσομοίωσης των Ηνωμένων Εθνών στην Ελλάδα.» (http://roh.gr/)

Το 38ο Γενικό Λύκειο της Δ.Δ.Ε. Α΄ Αθηνών συμμετείχε με δεκαμελή μαθητική ομάδα για την προετοιμασία της οποίας, εκτός από τη συνεργασία με τις υπεύθυνες εκπαιδευτικούς-φιλολόγους, Μαριάμ Γενεθλίου και Κυριακή Ξυναριανού, προσεκλήθησαν στο σχολείο εκπρόσωποι των προεδρείων των επιτροπών της προσομοίωσης, που ενημέρωσαν αναλυτικά τους μαθητές για τη διαδικασία και τους όρους της.

Η μαθητική ομάδα του 38ου Λυκείου συμμετείχε σε 5 επιτροπές για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα ως εξής:

1. Επιτροπή για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου
Κάλλια Κουνδουράκη, από τη Β΄ Λυκείου, εκπρόσωπος της Αργεντινής για το Δικαίωμα στην ελευθερία της έκφρασης
Ιδομενέας Σκουλάς, από την Α΄ Λυκείου, εκπρόσωπος της Γεωργίας για το Δικαίωμα στην ελευθερία σκέψης, συνείδησης και θρησκείας

2. Επιτροπή για την Απαγόρευση των Φυλετικών Διακρίσεων
Δήμητρα Κωσταβασίλη, από τη Β΄ Λυκείου, εκπρόσωπος του Λίβανου για την απαγόρευση φυλετικής προπαγάνδας και ομιλιών μίσους
Κωνσταντίνος Σμιγάδης, από την Α΄ Λυκείου, εκπρόσωπος της Τζαμάικα για τις φυλετικές διακρίσεις

3. Επιτροπή για τα Δικαιώματα του Παιδιού
Κωνσταντίνος Παπαγεωργόπουλος από τη Β΄ Λυκείου, εκπρόσωπος της Βενεζουέλας για το Δικαίωμα στην ανάπαυση και το παιχνίδι, ο οποίος τιμήθηκε με Εύφημο Μνεία για την παρουσία του και τη συμμετοχή του στην Επιτροπή.
Χρήστος Πράφτσας από τη Α΄ Λυκείου, εκπρόσωπος της Ισπανίας για το Δικαίωμα στην υγεία

4. Επιτροπή για την Εξάλειψη των Διακρίσεων κατά των Γυναικών
Ελένη Αλεξοπούλου από τη Γ΄ Λυκείου, εκπρόσωπος του Λίβανου για την ισότιμη εκπροσώπηση των δύο φύλων
Άλκηστη Κονταξή από τη Β΄ Λυκείου, εκπρόσωπος της Αιγύπτου για τις ηλικιωμένες γυναίκες και την προστασία τους
Βαλεντίνη Ναστούλη από τη Γ΄ Λυκείου, εκπρόσωπος της Αιγύπτου για την καταπολέμηση της βίας κατά των γυναικών

5. Επιτροπή για τα Δικαιώματα των Ατόμων με Αναπηρία
Θοδωρής Μιμηγιάννης από τη Β΄ Λυκείου, εκπρόσωπος της Χιλής για το Δικαίωμα στην εργασία και την απασχόληση .

Οι εκπαιδευτικοί
Μαριάμ Γενεθλίου
Κυριακή Ξυναριανού